Parade Puur Oost was een goed feestje!

Big-ass stoel, big-ass feestje

“De Rietveldstoel XXL komt waarschijnlijk naar de Schildersbuurt” hoorde ik begin juni. “Wauw! Reden voor een feestje!”, was mijn reactie. Beide zaken zijn gelukkig gelukt. Begin september werd na een hoop geregel over beheer, onderhoud en eigenaarschap de Rietveldstoel XXL in eigenaarschap van de gemeente Utrecht geplaatst door een aannemer. Met een kraan werd de stoel van 3 meter hoog op zware betonplaten gezet en vastgemaakt met dikke metalen schroeven. Hij stond. Nu was het tijd voor dat feestje.

Want de stoel staat niet op zichzelf. De stoel is een knipoog naar vroeger, naar de Stijl, maar dan in een modern jasje van staal en plexiglas. De stoel staat symbool voor de Schildersbuurt en haar werelderfgoed verderop: het Schröderhuis. Het is een eyecatcher en een “Landmark Location”; als je nu afspreekt met vrienden, doe je dat bij “de Stoel”. Lekker makkelijk, want je kan hem echt niet missen. Maar de stoel is meer; het is behalve een ontmoetingsplek ook een symbool voor verbinding.

De komst van de stoel wilde ik dus vieren met iedereen in de buurt; de bewoners, de buurtwinkel, de maatschappelijke organisaties: echt iedereen was welkom! Het idee was een bescheiden openingsfeestje met wat kraampjes van ondernemers en organisaties rond de stoel. Tja, dat is niet gelukt. Het liep uit de hand, in de positieve zin. Want toen ik ging rondvragen wie mee wilde doen, werden meer dan 60 organisaties enthousiast. Tot één dag van te voren meldden organisaties zich aan om onder de vlag van Parade Puur Oost een feestje te bouwen voor de buurt.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bit-1024x683.jpg

Van juni tot september zette ik mij vol in om iedereen een podium te bieden. Wat een uitdaging! Op 14 september was het zover. Op 06.00u stonden twee vrachtwagens met een podium, tafels, banken, parasols en kramen naast de stoel klaar. Plus een gigantische strik voor rond de stoel. Ik was best wel geïntimideerd door al deze spullen en stond even bevroren aan de grond. Maar gelukkig waren er ruim twintig vrijwilligers die mij gedurende de dag hebben geholpen om samen van Parade Puur Oost een succes te maken.

Want wat een feest werd het! Nagenoeg alle maatschappelijke organisaties, culturele organisaties en creatieve organisaties uit de buurt of voor de buurt waren aangehaakt met marktkramen of activiteiten voor de buurt. Er waren uiteenlopende creatieve workshops; van pizza’s bakken tot circulair mozaïeken. Bij de opening van de stoel trok Wethouder Linda Voortman samen met de kleinkinderen van Rietveld de strik eraf en zong Frank Paats het openingslied “Ik ben de Rietveld Stoel”. Je kon binnenkijken bij de kerken en Revalidatiecentrum De Hoogstraat gaf een basketbaltoernooi in rolstoelen. Er was een groot podium voor bands maar ook voor inhoudelijke sprekers. s’ Avonds kon je BBQ’en bij het Diakonnessenhuis en als afsluiter kon je lekker chillen bij de enorme buitenbios, met gratis pizza en dekentjes.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bioss-1024x653.jpg

Om 00.00u stond ik bij het schuurtje naast de Aloysiuskerk waar ik alle spullen had opgeslagen in de aanloop naar en waar ik alles weer mocht stallen na afloop van Parade Puur Oost. De vrijwilligers kregen een fles wijn en we gaven elkaar dankbaar een hug. Ik keek mijn vriend aan, die de hele dag had geholpen. Mijn ogen moeten een lege blik hebben uitgestraald. “Kom, we gaan naar huis”, zei hij. Later op de bank trok hij mij tegen zich aan. “Je hebt het super gedaan, maar na afloop van zoiets groots waar je maanden na toe werkt voel je je altijd even leeg”. Nu ik de foto’s en de aftervideo terugzie, voelt het bijna onwerkelijk. Dat is het gekke van evenementen: je houdt er niets concreets aan over. Maar dan zie ik die blije gezichten op de foto’s en denk ik “dat heb ik maar mooi gedaan!”.

Kijk op de prachtige website van www.paradepuuroost.nl voor de Aftervideo en foto’s van de Parade Puur Oost.

Maandelijks blogt Sterre over haar belevenissen als buurtconciërge in Utrecht Oost. De buurtconciërge is aangesteld met middelen uit het Ondernemersfonds in opdracht van Ondernemersvereniging Puur Oost.

Ik ben de Rietveld stoel
Tekst en muziek: Frank Paats

Al honderd jaar, zie ik de mensen gaan
Zo hard aan ‘t werk en altijd haast
Zo weinig tijd om eens stil te staan
Dat kan toch anders zeg ik verbaasd

Durf eens te flirten met iemand uit je buurt
Of help een ander met z’n problemen
Vraag eens aan iemand ‘hey, hoe was jouw dag?’
Of doe een dansje met een wild vreemde

Refrein:
Hoi, ik ben de Rietveld stoel
Al honderd jaar in rood geel en blauw
Kom bij de Rietveld stoel
Ik ben terug en ben er voor jou

Pak je drankje, kom met een lied
Een goeie mop of een portie verdriet
Verzamel hier en vertel je verhaal
Ik wil je horen, jij bent speciaal

Vertel me eens over, je grote liefde
Laat je nieuwe schoenen eens zien
Kom eens met een goed blunderverhaal
Stap eens even uit je stramien

Zet je beste glimlach aan
Toon je lach of laat een traan
Iedereen is welkom hier
Samen zijn wij het Rietveld Kwartier

Refrein:
Hoi, ik ben de Rietveld stoel
Al honderd jaar in rood geel en blauw
Kom bij de Rietveld stoel
Ik ben terug en ben er voor jou